Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, September 23, 2011

Pentas Pemuda Pakatan bersama DSAI
Ust Musa, Timb. Ketua Pemuda PAS Melaka sedang menyampaikan ceramah.


ALOR GAJAH - 22 Sept - Pemuda Pakatan Rakyat mengambil inisiatif mengadakan ceramah Pemuda Pakatan bagi menyampaikan maklumat-maklumat terkini tentang Pakatan Rakyat. Ceramah yang turut dihadiri oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat itu berlangsung di Kg Sri Pengkalan, Alor Gajah.

Penceramah adalah terdiri daripada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Naib Presiden PKR, N. Surendran serta pimpinan tertinggi pemuda bagi parti-parti komponen PAS, PKR dan DAP Melaka.

Ust Musa, Timb. Ketua Pemuda PAS Negeri turut menyampaikan ceramah bagi mewakili Pemuda PAS Negeri Melaka.


Sebelum itu, Tn Hj Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka dan pimpinan PAS Negeri berkesempatan hadir ke Rumah Terbuka Parti Keadilan Rakyat Melaka di Bukit Godek, Semabok.

Pesuruhjaya PAS Melaka (tengah) bersama pimpinan Pakatan Rakyat Melaka


Ucapan amanat dari Tn Hj Adly Zahari (Pesuruhjaya PAS Negeri)


Tetamu yang hadir terdiri dari pelbagai bangsa dan agama.


PAS Melaka merakamkan jutaan terima kasih atas jemputan ke majlis yang meriah dan sangat bermakna.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).