Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, October 11, 2011

80,000 Pelajar tercicir - APA TINDAKAN KERAJAAN?
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Wee Ka Siong berkata kira-kira 70,000 hingga 80,000 pelajar tidak menghabiskan pengajian mereka samada di peringkat sekolah rendah maupun sekolah menengah. Antara puncanya ialah pelajar tidak berminat untuk belajar dan juga kerana masalah kesempitan hidup.

Ini merupakan suatu angka yang sangat besar dan membimbangkan. Mana mungkin sebuah negara yang mengaku akan menjadi negara maju tidak lama lagi mempunyai bilangan yang begitu ramai tidak menamatkan persekolahan mereka.

Saya menggesa kerajaan membuat kajian terperinci dan mencari sebab sebenar mengapa pelajar ini tidak berminat untuk belajar dan kedua mengkaji mengapa mereka tidak diberi bantuan sekiranya mereka tiada duit untuk bersekolah.

Kerajaan mesti bertanggungjawab terhadap fenomena yang tidak sihat ini kerana kita tidak mahu negara dibebani dengan masalah rakyat yang tidak berpelajaran asas. Kita bimbang mereka ini akan menjadi kutu rayau, kaki lepak dan mungkin terlibat dengan masalah sosial, maksiat dan jenayah.


Sumber: TPJ 3

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).