Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, October 4, 2011

DAP tetap bersama PAS


Kita menyanjung tinggi sikap terus terang DAP serta kematangan mereka berpolitik. Tanpa berselindung DAP menyatakan sikap mereka menolak pelaksanaan hukum Hudud atas alasan bertentangan dengan perlembagaan Malaysia.

Tidak seperti Umno yang berdolak dalik dengan menyatakan hukum Hudud tidak sesuai kerana masyarakat majmuk dan rakyat belum faham sepenuhnya. Kalau itu alasannya Umno/BN sepatutnya berusaha untuk memberi kefahaman kepada rakyat tentang baik dan adilnya hudud bukannya menakut-nakut rakyat dengan pelbagai isu berkaitan hudud.

Kesetiaan DAP untuk terus bersama PR dan setia dengan persahabatan ini amat disanjung kerana kita tahu manusia dipegang pada janji, kerbau dipegang pada tali. PAS sudah terbukti tidak pernah mengkhianati segala perjanjian persefahaman politik sebelum ini iaitu Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif dan sekarang Pakatan Rakyat.Setiausaha Agung DAP 2 hari lepas dengan lantang menyatakan bahawa DAP akan tetap bersama PAS untuk menumbangkan BN, banyak persamaan dalam perjuangaan PAS dan DAP, yang berbeza hanya isu hudud sahaja katanya.

>>Klik sini pendirian DAP terhadap HududSumber: TPJ 3

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).