Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, October 17, 2011

Calon boleh menang atau Calon Kroni Presiden Umno?

Presiden Umno, Najib Razak sering melaung-laungkan bahawa calon Umno yang akan diturunkan pada PRU 13 nanti adalah calon boleh menang (winnable). Pelbagai kriteria dan sifat calon digariskan oleh Presiden Umno. Namun kita tidak nampak ciri-ciri yang digariskan Islam dititik beratkan.

Sepatutnya Presiden Umno meletakkan pegangan agama, integriti, ahklaq, peribadi baik dan berilmu sebagai ciri-ciri utama bakal calon Umno. Tidak ada gunanya meletakkan calon boleh menang jika dia seorang kaki rasuah, kaki betina dan kaki segala kaki. Mungkin seseorang itu boleh dikatakan calon boleh menang oleh Presiden Umno hanya kerana duit banyak, hubungan dengan orang kampung baik sedangkan beliau seorang perasuah dan sebagainya.

Sebagai contoh Isa Samad dan Ali Rustam adalah calon boleh menang tetapi semua orang tahu mereka kaki rasuah, semua orang tahu kedua-duanya disabitkan kesalahan rasuah ketika pemilihan Umno. Apa gunanya meletakkan calon seperti ini kerana ianya sudah tentu membuktikan bahawa Umno sebenarnya MESRA RASUAH dan tidak bermaruah meletakkan kaki rasuah sebagai calon mereka.Rakyat sepatutnya berfikir dalam hal ini. Jangan kita melihat seseorang calon itu selalu balik kampung, mesra dan sebagainya tetapi yang penting kita mesti menyelidiki seseorang calon itu dari segi agama, integriti, akhlaq dan rekod peribadinya. Takut nanti 'body' tergadai kerana budi.


Timb. Pesuruhjaya 3 PAS

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).