Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, April 17, 2012

Belanja RM795.4juta Dalam Masa 3 Tahun


Sepanjang tempoh 1999 hingga 2011, kerajaan Melaka telah membelanjakan dari sumber langsung negeri untuk projek pembangunan adalah berjumlah RM795.4juta. Jumlah itu merangkumi beberapa projek seperti pembinaan Planetarium di MITC, Balai Cerap Al-Khawarizmi, pemilikan bangunan Wisma Persekutuan di Jalan Hang Tuah, bangunan MICTH  dan pembinaan Bangunan Blok Bentara.

Mengikut pecahan, pembinaan Planetarium di MITC adalah berjumlah RM21juta, Balai Cerap Al-Khawarizmi pula berjumlah RM25juta semenjak dibuka pada tahun 2002 dan pemilikan bangunan Wisma Persekutuan di Jalan Hang Tuah berjumlah RM226.17juta.

Bangunan MICTH pula dibina dan menelan kos perbelanjaan berjumlah RM29.3juta dan harga ini tidak termasuk harga tanah telah dijual kepada kerajaan persekutuan dengan harga RM43.8juta dan pembinaan Bangunan Blok Bentara pula menelan belanja RM11.5juta.

Tujuan itu adalah menggalakkan pelancongan dan pembangunan, namun adakah perbelanjaan mengurus itu diurus dengan sempurna tanpa ada ketirisan? Berapakah pulangan hasil dari pembinaan Balai Cerap Al-Khawarizmi pula berjumlah RM25juta itu pada setiap tahun?

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).