Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, April 12, 2012

PTPTN dan Abd. Talib


Memetik kenyataan Naib Pengerusi Mimbar Pemuafakatan Ibu Bapa Nasional (Mapin) negeri Melaka, Datuk Abd. Talib Bachek, cadangan pembangkang untuk memansuhkan PTPTN tidak berasas dan bermotifkan politik semata-mata.

Apakah motif politik yang diperkatakan oleh Naib Pengerusi Mapin itu? Pembangkang yang mencipta motif politik atau pihak yang berkaitan tidak dapat mengagihkan projek kepada kroni? 

Beliau berkata lagi bahawa sejak PTPTN diperkenalkan ia telah banyak membantu pelajar keluar daripada kepompong kemiskinan sebaik menamatkan pengajian di mana-mana institusi pengajian tinggi (IPT). 

Namun jawapan itu bukan satu tiket untuk membuktikan PTPTN banyak membantu pelajar sebaliknya ia membebankan pelajar terutama setelah menamatkan pengajian. Caj pengurusan yang dikenakan itu juga membebankan pelajar. Ada juga pelajar yang tidak dapat menjelaskan bayaran telah disenarai hitamkan untuk keluar negara.

Pelajar boleh menamatkan pengajian namun kos pembayaran yang ditanggung oleh pelajar tidak pernah dirasai oleh pihak yang cuba meraih keuntungan atas nama pemberian pinjaman kepada pelajar. PTPTN juga dianggap 'along' dalam dunia pendidikan. Permohonan yang mudah diluluskan namun sampai satu masa kadar faedah yang dikenakan itu terlalu tinggi.

Bagaimana pula dengan lepasan pelajar yang mengganggur? Adakah pihak PTPTN hanya menetapkan selepas enam bulan, pihak pelajar harus menjelaskan hutang sedangkan masih ramai yang belum dapat bekerja. Dan ada juga mengatakan selagi belum dapat kerja, pelajar tidak perlu membuat bayaran sehingga memperoleh peluang pekerjaan. Pada masa yang sama, kadar faedah akan meningkat.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).