Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, April 25, 2012

Perutusan BERSIH 3.0 Melaka


PAS Melaka yang diketuai oleh Ketua Pemuda PAS Melaka, Yuhaizad Abdullah akan menghantar sekurang-kurangnya 5,000 ahli ke Dataran Merdeka bagi membantah tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang dianggap menimbulkan keraguan kepada pengundi serta sikap berat sebelahnya terhadap parti yang memerintah pada hari ini.

Himpunan yang dinamakan "Duduk dan Bantah" itu akan mengumpulkan sasaran seramai 500,000 orang yang bertempat di Dataran Merdeka pada 28 april 2012 jam 2.00 petang. Tujuan BERSIH 3.0 itu diadakan adalah untuk menyatakan tindakan SPR yang dianggap menganaktirikan parti pembangkang serta penyelewengan dalam daftar pemilih yang berlaku.

Di Melaka juga tidak terlepas daripada penipuan yang cuba dilakukan oleh SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) terhadap institusi pengajian awam terutamanya yang terletak dalam Parlimen Bukit Katil. Baru-baru ini terdedah satu video yang mengaitkan seorang anak ADUN UMNO terlibat dalam pemindahan daftar pemilih bagi memenangkan UMNO/BN di Parlimen Bukit Katil.

Penyelaras SAMM Melaka, Zuraidi Abdullah berkata, SAMM akan bersedia menyediakan pasukan bertindak bagi memastikan setiap peserta dapat dilindungi. Selain itu, satu ceramah berkaitan BERSIH 3.0 akan diadakan di Bukit Baru pada 26 April 2012 jam 9.00 malam yang akan dihadiri oleh orang muda serta wakil-wakil dari pemuda komponen Pakatan Rakyat Melaka.

Antara yang akan hadir pada ceramah tersebut ialah Khairi Faizi selaku Setiausaha pemuda PAS Pusat, Pesuruhjaya PAS Melaka Adly Zahari, Khairul Anuar selaku Timbalan AMK Pusat, ADUN Banda Hilir YB Tiey Kok Kiew mewakili DAP dan Ketua Pemuda PAS Melaka Yuhaizad Abdullah akan turut menyampaikan ceramah.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).