Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, April 16, 2012

Sukan PASTI Negeri Melaka

Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari menyampaikan hadiah kepada pemenang 

Ketua Pemuda PAS Melaka, Yuhaizad Abdullah menyampaikan hadiah kepada pemenang


Pada 14 April 2012 yang lalu, PASTI Melaka telah mengadakan Sukan PASTI peringkat negeri yang melibatkan enam kawasan parlimen dalam Melaka yang bertempat di Masjid Tanah.

Acara yang bermula jam 8.30 pagi itu turut melibatkan 8 acara utama yang dipertandingan selepas peringakta kawasan bagi tiap-tiap kawasan. Antara acara sukan PASTI pada kali ini ialahjunjung pundi kacang, tarik bola dalam gelung, lari dalam guni, isi air dalam botol, bawa bola ping pong dengan sudu, lari membawa belon, lari pecut 50 meter dan acara tarik tali bagi pelajar lelaki sahaja.

Ibubapa juga turut teruja dalam memberikan sokongan kepada anak-anak masing-masing dalam acara yang dipertandingkan. Acara tarik tali paling memberi tumpuan kerana pelbagai ragam-ragam anak-anak kecil seperti menangis kerana kecewa gagal memenangi perlawanan acara tarik tali.

Turut hadir dalam majlis sukan PASTI peringkat negeri adalah Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari dan Ketua Pemuda PAS Melaka, Yuhaizad Abdullah serta saf kepimpinan pemuda-pemuda kawasan. Selesai acara sukan PASTI, majlis penyampaian hadiah diberikan kepada pemenang yang disampaikan oleh Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari dan Ketua Pemuda PAS Melaka, Yuhaizad Abdullah.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan gambar, boleh layari facebook PAS Negeri Melaka seperti berikut dan like page untuk mendownload gambar-gambar.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).