Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, April 30, 2012

Kemalangan Di Melaka Meningkat

Gambar hiasan

Statistik yang dikeluarkan mengenai kemalangan jalan raya yang melibatkan negeri Melaka telah meningkat dan keadan ini amat membimbangkan pengguna jalan raya seperti motosikal. Motosikal merupakan penyumbang utama kemalangan jalan raya tidak kira di mana-mana lokasi.

Jumlah kemalangan yang dicatatkan di negeri ini sepanjang Mac lalu meningkat 12 peratus atau 133 kes kepada 1,283 kes berbanding 1,150 kes Februari lalu. Peningkatan ini mungkin berpunca daripada sikap pemandu yang tidak menitikberatkan aspek keselamatan.

Jumlah kemalangan maut bagaimanapun berkurangan satu kes kepada 17 kes pada bulan yang sama berbanding 18 kes Februari lalu. Bagi bulan yang sama, jumlah kematian juga menurun kepada 17 berbanding 21 kematian pada Februari 2012. Daripada 17 kematian yang dicatatkan, 12 daripadanya membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal.

1 comments:

boleh bg sy link yg menyatakan kemalangan di melaka semakin meningkat tak? sy kne buat research mengenai jalan raya di melaka. klau boleh bantu sy tuan.

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).