Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, June 22, 2012

Ali Rustam Tipu Najib Lagi


Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam sekali lagi cuba menipu Najib yang akan datang ke Melaka pada esok pagi bagi kehadiran Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak yang akan hadir ke Melaka sempena pelancaran rasmi Pusat Transformasi Bandar (UTC) pertama negara di Jalan Hang Tuah UTC pada 23 Jun.


Bagi menjaga maruah kerajaan negeri, bas tersebut telah dipindahkan Terminal Melaka Sentral ke Pantai Klebang dengan kos RM20,000 bagi 40 buah bas yang mana setiap kos sebuah bas adalah RM500. Setelah selesai program bersama Perdana Menteri, bas yang lama akan dihantar semula ke terminal asalanya.

Semenjak diambil alih oleh anak syarikat kerajaan negeri iaitu PM Cultural & Tourism Sdn Bhd, bilangan bas yang beroperasi telah menurun sebelum diambil alih daripada 100 buah bas kepada 50 buah bas sahaja dan keadaan ini menyulitkan penumpang yang selalu menggunakan bas henti-henti ini. Ada yang menunggu sehingga tiga hingga ke empat jam sebelum mereka boleh kembali ke destinasi mereka.

 
Video pada 31 Mei 2012

Sebelum ini perkhidmatan bas domestik di bawah syarikat swasta dalam keadaan baik namun setelah diambil alaih oleh kerajaan negeri, perkhidmatan agak terganggu menyebabkan masa perjalanan juga tidak tentu.

Bas yang ada tidak dapat menampung jumlah penumpang kerana sebahagian bas juga mengalami kerosakan. Penumpang juga keliru dengan jadual perjalanan bas yang ada sekarang. Sebelum ini mereka boleh merancang perjalanan kerana masa dan kekerapan yang tersusun tetapi sekarang terpaksa menunggu begitu lama untuk mendapatkan bas.

Seorang penumpang, Nasrul Hadi memberitahu bahawa bas yang disediakan untuk orang ramai semakin hari semakin teruk perkhidmatannya sehinggakan terpaksa menunggu lebih daripada satu jam hingga ke dua jam lebih.

Video pada 21 Jun 2012

CJ.MY

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).