Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, June 21, 2012

Vandalisma dan Apa Fungsi JKKK Sebenarnya?


Beginilah rupa keadaan gelanggang futsal yang tidak dijaga dan diselia dengan baik sehinggakan keadaan pagar telah koyak. Tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab ini mencacatkan lagi pemandangan keadaan gelanggang yang sepatutnya menjadi aktiviti remaja mengisi masa lapang tetapi bertukar aktiviti vandalisma. Begitu murah dan tidak ada nilai bagi sebuah gelanggang yang di bina dengan kos RM150,000 ini.

Pada tahun 2009, Kementerian Belia dan Sukan telah memperuntukkan sebanyak RM8.4juta kepada Melaka bagi pembinaan gelanggang futsal ini yang merangkumi 28 Dewan Undangan Negeri (DUN). Setiap DUN diperuntukkan dua gelanggang futsal yang mana kos bagi setiap pembinaannya adalah RM150,000 bagi setiap satu. Jumlah keseluruhan gelanggang adalah 56 gelanggang futsal dibawah peruntukkan Kementerian Belia dan Sukan.

Setelah siap pembinaan gelanggang futsal, ia sepenuhnya di bawah seliaan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK). JKKK telah diberikan peruntukkan oleh kementerian untuk mengurus dan membaiki segala kerosakan sebarang gelanggang futsal kerana segala peruntukkan telah disalur kepada JKKK setiap DUN  yang terlibat.

Sebagai contoh, lokasi gelanggang futsal yang  terletak dalam kawasan Kota Laksamana seperti gambar di atas ialah di Taman Aunler, Kg. Lapan dan satu lagi gelanggang terletak di Taman Kota Laksamana. Tinjauan mendapati kerosakan gelanggang seperti dibiarkan tanpa dipedulikan oleh JKKK yang telah dipertanggungjawabkan mengurus gelanggang tersebut.

Keadaan gelanggang ini sudah semestinya tidak akan menarik orang muda untuk menggunakan kemudahan ini. Kerosakan harta benda juga didapati telah berlaku di kawasan gelanggang ini seperti  tandas rosak, sinki dan suis pecah serta tiada bekalan air dan  elektrik seperti pada gambar di bawah.


Tandas rosak

Suis tercabut

Sinki pecah

Sampah dalam gelanggang

Pagar tercabut


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).