Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, June 12, 2012

Masa Depan Negara Pada Anak Muda


Ketua AMK Melaka, Law Bing Haw berkata tujuan utama Pelancaran Jentera Pemuda Pakatan Rakyat adalah ingin untuk menyampaikan mesej kepada rakyat bahawa anak muda berganding bahu bagi mencetuskan perubahan di Melaka. Sudah tiba masanya untuk anak muda berubah demi menyelamatkan negara daripada kehancuran. 

Beliau berkata, tanah air ini bukan milik individu dan ianya milik seluruh rakyat. Jadi sekiranya tanah air kita telah dimusnahkan oleh UMNO/BN apa yang perlu kita buat, kita kena lawan mereka habis-habisan bagi menyelamatkan tanah air ini. 

Beliau mengulas bahawa anak muda bukannya ada kuasa ataupun ada wang tetapi mereka ada integriti, mereka ada maruah dan ada semangat yang boleh jatuhkan UMNO/BN pada masa yang akan datang dan itu yang menggentarkan mereka dengan anak muda pada hari ini. 

Law juga memetik kata-kata dari Yusuf al-Qadrawi yang berbunyi “Jika kamu ingin melihat masa hadapan sesebuah negara maka lihatlah pada golongan anak muda pada hari ini. Ini kerana anak muda cerminan masa hadapan negara”. 

Beliau yakin dengan sokongan anak muda di Melaka pada kali ini, landskap politik di Melaka dapat diubah. Beliau menyeru bahawa anak muda Melaka jadilah seperti Hang Tuah dan bukannya Hang Samseng seperti yang ditunjukkan oleh UMNO/BN.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).