Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, July 9, 2012

Cikgu Malu Nak Mengaku UMNO


Naib Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, YB Mahfuz Omar menceritakan di mana ada sekolah di situ ada orang PAS. Setelah ditanya guru di sekolah terbabit, mereka malu yang mereka ini UMNO. Jadi sekarang di mana-mana ada orang PAS dan tidak perlu bimbang kerana ia bukan zaman sekolah-sekolah pondok seperti yang selalu di mainkan oleh UMNO/BN.


Walaupun masih ada pondok atau sawah padi, di situ ada PAS sebagai contoh guru-guru yang mengajar di sekolah-sekolah. Guru-guru yang ada sekarang tidak sama seperti guru-guru pada zaman yang lalu dan mereka tidak lapar untuk bergantung dengan UMNO/BN serta pada hari ini guru-guru lebih terbuka dengan adanya teknologi.

Mahfuz berkata lagi, di mana ada pejabat kerajaan di situ ada PAS dan mereka cuma tidak mahu menonjolkan diri sebaliknya tunggu masa pencen. Kata Mahfuz yang disambut lebih kurang 600 orang yang datang di ceramah PAS di Bukit Katil di tapak lama PASTI yang di roboh.

Sebelum itu Mahfuz turut ke DUN Lendu pada sebelah petang untuk jamuan minum petang bersama Mahfuz. Kehadiran hadirin sekitar 150 orang yang turut datang dari golongan kakitangan kerajaan dan juga penyokong-penyokong UMNO yang inginkan perubahan.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).