Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, July 20, 2012

MBMB Sila JawabPenyelia 1 MTD DUN Bukit Baru bersama Ketua Pemuda Pas Bukit Katil, Saudara Jauhar Muhammad Dawi telah memohon pejelasan kepada pihak Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) ekoran notis yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa itu supaya menurunkan bendera PAS yang digantung di premis mereka (Pemuda PAS Bukit Katil) sendiri.

Bendera tersebut yang terletak di di Bangunan Kampungku Sayang telah diarahkan turun dalam masa tiga hari.


Sebaliknya pihak MBMB membiarkan bendera Barisan Nasional (BN) bebas bergantungan sama ada dilmpu isyarat seperti di persimpangan Bukit Baru, Di lampu Isyarat Bukit Beruang, di Sekolah Rendah Ugama dan ditepi-tepi jalan dibawah kawasan seliaan MBMB.

Pihak pemuda PAS Bukit Katil tidak teragak-agak untuk membuat laporan Polis dan SPRM supaya melakukan siasatan jika sekiranya terdapat pecah amanah dan penyalahgunaan kuasa kerana bertindak kepada sebelah pihak dan membiarkan sebelah pihak lagi mengantung bendera sewenang-wenangnyadi dimana sahaja kawasan yang mereka suka.

MBMB tidak sepatutnya menjadi seperti orang yang lumpuh sebelah badan, telinga, kaki, tangan, mulut serta otak berfungsi sebelah badan sahaja.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).