Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, July 10, 2012

Janji Ditepati Tapi Desak Rakyat Bayar Balik Duit Zakat


Di Melaka keadaan pentadbiran dalam bidang agama agak bercelaru sistemnya terutama berkaitan dengan penggunaan wang zakat dan ke mana mereka agihkan sebenarnya? Adakah dengan adanya wang zakat, ia perlu dibayar balik ke pusat zakat? Tahukah apa istilah zakat wahai UMNO dan kerajaan Melaka? Jangan kencang mengutip zakat tetapi tidak tahu untuk agihan zakat.

Kutipan zakat bagi negeri ini sehingga setakat 4 Jun 2012 adalah berjumlah RM15.22 juta. Namun menurut sumber yang cuba mendapatkan bantuan zakat terutama yang ingin melanjutkan pengajian ke Institut Pengajian Tinggi Awam bagi anak Melaka akan diberikan RM400 bagi yang layak. Tetapi yang menjadi persoalan ialah wang zakat juga diberikan kepada orang bukan Islam.

Birokrasi tentang agihan zakat ini juga berlaku kerana ramai yang memohon sedangkan mereka layak tetapi yang mendapat manfaat ialah golongan bukan Islam. Apa gunanya zakat dikutip jika tidak diberikan kepada asnaf yang sepatutnya. Ramai lagi yang memerlukan bantuan zakat untuk melanjutkan pengajian. Di bawah ini ialah fatwa negeri Melaka dan apakah fatwa ini diguna pakai?

Harus menggunakan sumber wang zakat di bawah peruntukan asnaf al-gharimin sebagai bantuan pinjaman pendidikan tinggi negeri Melaka secara qardhul hasan bagi pelajar yang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi dalam dan luar negara dalam bidang-bidang tertentu yang diperakui oleh Kerajaan Negeri Melaka.

Mengesyorkan supaya bantuan pinjaman yang diberikan itu adalah dalam bentuk pinjaman boleh ubah dan meliputi hanya sebahagian (50 peratus) daripada keseluruhan pembiayaan yang ditetapkan, manakala sebahagiannya lagi ditampung dalam bentuk pemberian dermasiswa di bawah peruntukan asnaf fisabilillah.

Jika anda tidak percaya, anda boleh ke Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEM) dan melihat sendiri bantuan zakat kepada orang bukan Islam turut diberikan. Penggunaan wang zakat yang tidak kena pada asnaf yang memerlukan. Sebalinya ada pihak mengadu mereka terpaksa membayar balik duit zakat terbabit.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).