Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, July 28, 2012

Himpunan Bantah Kekejaman Kerajaan Myanmar

Hj Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka sedang berucap dalam perhimpunan aman membantah kekejaman terhadap rakyat Myanmar.

PAS Negeri Melaka dengan beberapa NGO telah mengadakan himpunan aman membantah kekejaman kerajaan Myanmar ke atas umat Islam di negara tersebut. Kekejaman yang dilakukan oleh kerajaan Myanmar itu telah meningkat dari hari ke hari menyebabkan ramai yang menjadi mangsa korban kekejaman kerajaan yang tidak berhati perut itu.

Bertempat di hadapan Masjid al-Azim selepas solat Jumaat, seramai 200 orang telah berkumpul menyatakan bantahan terhadap kerajaan Myanmar yang diketuai oleh Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari dan beberapa pimpinan PAS Negeri Melaka.

Antara yang turut menyampaikan ucapan mengenai keganasan kerajaan Myanmar ialah Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari, Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Kamarudin Sidek dan Ustaz Mohd Noor Omar, Ketua Dewan Ulama' PAS Melaka, Ustaz Zulkifli Ismail dan Ketua Dewan Pemuda PAS Melaka, Haji Yuhaizad Abdullah. Turut hadir juga adalah Ketua Penerangan PAS Melaka, Ashraf Mukhlis Minghat.

Selain itu, wakil NGO dan beberapa komponen Pakatan Rakyat turut hadir menyatakan bantahan terhadap kekejaman yang dilakukan oleh kerajaan Myanmar. Himpunan itu berlangsung secara aman yang turut dihadiri oleh anggota polis bagi memastikan sebarang kemungkinan yang tidak diingini.

Sebahagian dari peserta himpunan aman. Lagi gambar..

PAS menyeru kepada umat Islam di negara ini untuk turut menyatakan rasa simpati tidak kira fahaman politik, bangsa dan agama kepada umat Islam di Myanmar yang ditindas secara kejam dan zalim oleh pemerintah yang tidak bertanggungjawab.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).