Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, July 18, 2012

Sumbangan Kepada Penduduk DUN Asahan


Penyelia DUN Asahan yang juga merangkap Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka menyantuni rakyat dan menyampaikan sumbangan kepada penduduk di DUN Asahan. Sumbangan barangan kepada penduduk sedikit sebanyak dapat menyelami masalah yang dihadapi oleh penduduk ekoran kos hidup yang meningkat pada masa kini.

Seorang penduduk berkata, walaupun negeri Melaka telah mencapai sebuah negeri maju pada kaca mata Malaysia namun ia masih lagi mundur pada kaca mata rakyat kerana pembangunan hanya tertumpu pada bahagian bandar dan tidak pada bahagian pedalaman atau kampung. Mereka menganggap ini sebagai perbezaan yang ketara.

Penyelia DUN Asahan bersama-sama dengan jentera PAS DUN Asahan menyampaikan barangan berupa beras dan makanan kepada 20 buah rumah yang dijalankan pada setiap hujung minggu. Penduduk di DUN tersebut agar kali ini pembangkang dapat mengambil alih kerusi DUN Melaka dari kerajaan BN yang semakin hari semakin tidak relevan.

UMNO hanya membawa slogan 'Hidup Melayu' dan bagaimana dengan penduduk di DUN Asahan yang dikatakan bangsa Melayu sebaliknya mereka mengabaikan tanggungjawab. Slogan 'Janji Ditepati' hanya slogan untuk mententeram jiwa pemimpin bukannya sebagai slogan yang mesra kepada rakyat. Bagaimana RM28juta ketika kedatangan Najib setengah hari dibelanjakan oleh BN?

Penduduk berharap agar pihak PAS dan Pakatan Rakyat bekerja keras demi menyelamatkan negara dari bankrap seperti yang dilaporkan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Awang Adek bahawa negara hanya tinggal dua peratus sebelum mencapai muflis iaitu pada 55 peratus seperti yang berlaku di negar-negara Eropah seperti Greece.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).