Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan dari Pesuruhjaya PAS MelakaRamadhan 1433 H ini memberi makna yang sangat signifikan kepada umat Islam di Malaysia. Apatah lagi ia merupakan Ramadhan yang terakhir sebelum rakyat Malaysia menghadapi Pilihanraya Umum ke 13. Semakin ditangguh, semakin pening buat pimpinan UMNO. Perasaan meluat rakyat semakin membuak-buak.

Ramadhan al-Mubarak bulan yang diberkati. Jangan biarkan diri kita tersungkur dek nafsu yang bertapak dalam diri. Apatah lagi nafsu merompak dan meragut harta wang rakyat. Sangat jijik bagi mereka yang menjadikan harta rakyat seperti harta mereka sendiri. Berbelanja sewenang-wenangnya. Tanpa mengambilkira hak rakyat dan gerombolan yang sangat memerlukannya. Kasihanilah mereka dan berjujurlah dalam mentadbir dan menguruskan negara. Jika tiada upaya, Pakatan Rakyat sedia memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat.

Bersederhanalah dalam berbelanja. Berbelanja mengikut keperluan, bukan kemahuan. Semakin hari harga semakin naik. Sinonim dengan Barang Naik (BN). Selagi tidak dijatuhkan barisan ini, maka semakin itulah harga semakin naik menggila. Akibat ketirisan dari sikap pemimpin yang bobrok. Rakus merobek harta rakyat.

Akhir kalam, mewakili seluruh kepimpinan PAS Melaka, Selamat Mengharungi Ramadhan al-Mubarak. Jadikan Ramadhan ini sebagai madrasah untuk melatih diri berjihad melawan nafsu dan menentang kezaliman.

Ramadhan kareem.. 

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).