Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, August 15, 2011

Adly: Bangunan dari Lebihan Zakat? • Khamis lepas pergi kepejabat baru SPRM di Alai Melaka.
 • Isunya tentang laporan penggunaan wang zakat RM13.5 juta bagi membina bangunan MAIM.
 • Persoalannya kenapa wang Zakat digunakan, sedangkan kontrak sudah diberikan kepada kontraktor untuk bina bangunan tersebut dengan tukaran tanah milik MAIM.
 • Kesudahannya, tanah hilang, duit zakat pun habis.
 • Apa kata SPRM dengan laporan pada 28 Feb 2011 itu.
 • Tiada Rasuah, cuma kesalahan teknikal.
 • Maim berhutang dengan pusat zakat, nanti dia bayar balik.
 • Duit zakat yang digunakan MAIM itu adalah duit zakat "LEBIHAN"
 • Bila perbincangan jadi panas SPRM tutup ucapan dengan "PAS siasatlah sendiri".
 • Tak mengapa nanti kita akan siasat.
 • Cuma bila lawat bangunan SPRM itu timbul satu pertanyaan. Kenapa bangunan SPRM yang boleh menempatkan 200 orang hanya digunakan untuk 40 orang kakitangan SPRM Melaka.
 • Siapa nak siasat ?

Sumber: Blog Pesuruhjaya PAS Melaka


[admin]

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).