Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, August 25, 2011

Malam Munajat Perdana 26OgosPAS PUSAT melalui Lajnah Tarbiyah akan menganjurkan Munajat Perdana pada 26hb Ogos ini secara serentak pada semua negeri bagi memberi kekuatan dalaman kepada seluruh Jawatankuasa Negeri dan Pas Kawasan.

Pengarah program ini Ustaz Idris bin Ahmad, Pengerusi Lajnah Tarbiah PAS Pusat (gambar) yang juga akan mempengerusikan majlis secara langsung dari Taman Melewar.

PAS Melaka memilih SMU Ar-Rahmah, Solok Gaong sebagai tempat berlangsung program.
Program itu dimulakan dengan solat terawih bersama dan berakhir dengan jamuan sahur pada keesokan harinya.

Aturcara program di Melaka adalah seperti butiran dibawah :

9:00 malam - 9.45 malam
Solat Tarawih

9.45 malam - 9.50 malam
Ucapan Pesuruhjaya Pas Negeri
Tn Hj Adly Zahari

Tn Hj Adly Zahari (Pesuruhjaya PAS Melaka)


10.00 malam - 10.10 malam
Ucapan Pengarah Program Untuk Mempengerusikan
Majlis Secara Langsung ( live )
dari Taman Melewar
Ustaz Idris bin Ahmad
Ketua Lajnah Tarbiyah PAS Pusat10.10 malam - 10.40 malam
Ucapan YB Dato Haji Harun Taib
Siaran Langsung dari Masjid Rusila10.40 malam - 11.20 malam
Ucapan YB Datuk Seri Tuan Guru Haji Hadi Awang
Siaran Langsung dari Masjid Rusila


11.20 malam - 12.00 malam
Ucapan YAB Dato Tuan Guru Haji Nik Aziz Nik Mat
Siaran Langsung dari Kota Bharu , Kelantan
Semua Ahli PAS dan penyokong PAS Melaka dijemput hadir.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).