Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, August 19, 2011

Siasat Arahan Tanda Kertas Undi

Saya menggesa pihak berwajib menyiasat pengakuan beberapa orang bekas anggota tentera yang menyatakan mereka memangkah kertas undi sehingga lenguh tangan. Semua itu dilakukan oleh mereka atas arahan pihak atasan.

Sejak dari dahulu PAS mendakwa terdapat penipuan dan penyelewengan dalam undi pos tetapi SPR membutakan mata dan memekakkan telinga mereka. Mereka membuat penafian setiap kali PAS membuat dakwaan. Pengakuan bekas wira negara ini mengesahkan segala dakwaan PAS selama ini.

Ini bermakna keputusan pilihanraya di kawasan terbabit yang mengandungi undi pos semuanya boleh dipersoalkan. Siapakah yang hendak dipersalahkan dalam hal ini.

Siapa petualang negara yang berani menipu rakyat dan mempermainkan undang-undang negara. Pengkhianat negara ini mesti disiasat hingga ke akar umbi dan mesti diheret ke muka pengadilan.

Adakah kerajaan, menteri pertahanan, SPR, Pegawai Tentera, orang yang memangkah kertas undi atas arahan pihak atasan atau siapa sebenarnya yang mengkhianati negara dalam hal ini?

Saya mendesak suatu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat kes pengkhianatan terhadap negara ini.


Gambar : Suhaizan Kayat dan pimpinan Pemuda PAS bersama beberapa bekas anggota tentera yang mengaku memangkah kertas undi atas arahan pihak atasan.


Sumber: Timb. Pesuruhjaya PAS 3


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).