Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, August 12, 2011

Pemuda PAS Melaka: Program "Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan" Berjaya

Edaran buah kurma dan kad dibuat selepas solat Jumaat, di Masjid ar-Rahim, Merlimau.

Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka hari ini sekali lagi mengadakan Program “Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan”. Program ini diketuai Tuan Haji Yuhaizad bin Abdullah (Ketua Pemuda PAS Negeri Melaka). Program tradisi ini dibuat bagi mengingatkan masyarakat terhadap kemuliaan bulan Ramadhan yang perlu diisi dengan kerja-kerja amal kebajikan sesama manusia, tanpa mengira warna kulit dan fahaman politik.


Masyarakat menyambut baik program.

Petugas-petugas PAS mengedar buah kurma dan kad sesudah sembahyang Jumaat di Masjid ar-Rahim, Merlimau. Sebanyak 150 pek berisi kurma telah diedarkan. Tinjauan mendapati rata-rata penduduk kampung memberikan respon yang positif terhadap program. Diharapkan program-program seumpama ini sentiasa

Gambar-gambar berkaitan:

Memperkasa Negara Berkebajikan.


"Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan"


Bersedekah di bulan mulia


Masyarakat menyambut baik program ini.


Mengeratkan persaudaraan.


Yang tua dihormati, yang muda dikasihi.


Pek kurma telah habis diedar dalam masa kurang 15minit. Semoga Allah merahmati dan memberkati segala usaha ini.


Sumber: Blog Pemuda PAS Negeri Melaka


[admin]

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).