Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, August 10, 2011

TPJ 3: PR Mesti Berani Melakukan Anjakan Paradigma

Politik baru yang didakwa diasaskan oleh Pakatan Rakyat PR melampaui sempadan perkauman, agama dan warna kulit. Ketiga-tiga parti utama PR iaitu PAS, PKR dan DAP sejak dari awal penubuhannya membuka keahliannya kepada apa juga bangsa di negara ini berbanding dengan Umno, MCA maupun MIC yang menghadkn keahlian kepada kaum mereka sahaja. Stail politik lama mereka sudah lapuk dan tidak mendapat sokongan rakyat.


Cuma sekarang ini rakyat mahu melihat perpaduan dalam PR benar-benar utuh atau tidak. Rakyat mahu melihat PR membuat lonjakan paradigma dalam berpolitik dengan tindaka-tindakan drastik yang tidak terfikir oleh kita suatu ketika dahulu tetapi jika diamalkan ianya akan menambahkan lagi sokongan dan dokongan rakyat kepada PR.

Satu saranan untuk kepimpinan PR. Buktikan bahawa PR bukan parti perkauman dengan meletakkan calon-ca lon Melayu dari PAS atau PKR bertanding di DUN atau Parlimen yang majoriti Cina yang berpotensi menang seperti Parlimen Bukit Bintang, Kota Melaka, Seputih, Bagan dan sebagainya, Begitu juga PAS dan PKR disarankan menyerahkan kerusi yang majoriti Melayu yang berpotensi menang kepada calon-calon Cina dari DAP seperti kerusi parlimen Bachok, Kubang Kerian, Pengkalan Chepa, Marang dan sebagainya.

Jika ini dapat dilakukan sudah tentu PR memberi peluang kepada perubahan minda politik rakyat secara to t al dengan mengenepikan terus sentimen perkauman sebaliknya memilih calon yang mendokongi parti yang berpolitik secara matang, telus dan professional.

Bayangkan jika pengundi Cina di Kota Melaka mengundi calon PAS yang bertanding di kawasan itu dengan mengenepikan calon MCA atau Gerakan dari bangsa Cina sendiri. Sudah tentu ini memberikan impak baru kepada landskap politik negara kita. Begitu juga jika pengundi Melayu di Pengkalan Chepa mengundi calon DAP dengan mengenepikan calon Umno yang jelas mewakili parti korup dan kotor.

Selain itu cadangan ini sudah tentu memberi peluang kepada parti-parti komponen PR untuk bertapak di sesebuah negeri yang sukar untuk dimenangi oleh parti-parti tertentu walaupun dengan satu kerusi. Misalnya jika PAS bertanding di kubu kuat DAP di Melaka Insya Allah PAS boleh menang dan PAS boleh mengatur tapak di Melaka. Begitu sebaliknya jika DAP bertanding di kubu kuat PAS di Kelantan dan Terengganu Insya Allah DAP menang dan parti itu boleh bertapak di negeri Pantai Timur tersebut.

Saranan ini jika menjadi kenyataan diyakini mampu mengubah landskap politik negara kita sekaligus menguburkan sistem politik lama Umno/BN yang bermazhabkan politik perkauman sempit.

Saya mencadangkan supaya perkara ini difikirkan secara serius oleh pimpinan tertinggi PR.


Sofi Wahab
Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS Melaka
Yang Dipertua PAS Kawasan Bukit Katil

Sumber>> Blog


[admin]


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).