Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, August 4, 2011

Batalkan Pembekuan Cuti PDRM

Badan kepolisan semakin tercemar kerana tindakan pihak-pihak tertentu.


 • Kalau mengikut maklumat terkini, cuti anggota bawahan PDRM dibekukan sehingga Nov 2011.
 • Ia sekaligus memberikan tekanan kepada pasukan PDRM.
 • Apa alasan sebenarnya pembekuan ini dilakukan. Kalau mengikut sumber PDRM, alasan KDN adalah rampasan kuasa dan kerajaan BN akan tumbang.
 • Rampasan kuasa adalah mengarut.
 • Tapi alasan kedua bahawa kerajaan BN akan tumbang ada rasionalnya. Itupun bergantung pada pilhanraya umum ke 13. Bergantung pada rakyat bukan pada KDN.
 • Mengarahkan anggota PDRM bertugas dengan cuti dibekukan adalah membebankan. Pasti bercanggah dengan undang-undang buruh apatah lagi alasan mengarut yang diberikan kerajaan.
 • Lebih malang lagi Latihan Anti Rusuhan (POPO) sedang giat dijalankan dalam pasukan PGA.
 • Tak cukup dengan itu, taklimat ancaman dalam negeri disebut-sebut telah diberi kepada pihak kem komander dalam pasukan polis.
 • Adalah wajar pasukan PDRM tidak dibebankan dengan kerja mengarut sebegini. Negara akan kekal aman, BN masih berkuasa.
 • Jangan bazirkan wang rakyat untuk kerja tak berfaedah. BN harus terima hakikat bahawa PDRM pun manusia, tiada gunanya mereka diasak dengan kerja yang tak sepatutnya.
 • Asasnya mereka menjaga keselamatan negara bukan keselamatan BN.
 • Tamatkan pembekuan cuti anggota PDRM.


Tn Hj Adly Zahari
Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka


[admin]

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).