Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, August 24, 2011

PRU 13: PR Melaka sudah bersedia hadapi BNPakatan Rakyat negeri Melaka sudah bersedia untuk menentang BN pada Pilihnaraya umum ke 13 akan datang. Semua kerja-kerja asas telah siap hanya menunggu 'loceng' dari Najib sahaja.


PAS sendiri sudah lama mempersiapkan jentera dan bakal-bakal calon mereka. Semua peti undi di Dun yang akan ditandingi oleh PAS telah mengerakkan Unit Peti Undi dengan struktur organisasi yang lengkap sejak 2 tahun lalu. Kursus-kursus asas kepada petugas juga telah dilaksanakan.

Malah Majlis Tindakan Dun (MTD) di tiap-tiap Dun juga telah mendaftarkan sejumlah besar pengundi baru yang dikenalpasti mempunyai pandangan kritikal kepada BN.

Kebanyakan Peti Undi di Dun-Dunmempunyai cawangan, ahli PAS dan penyokong yang ramai sebagai penggerak, struktur organisasi yang mantap dan pejabat atau markaz parti yang telah lama dibuku. Petugas-petugas khas juga telah dilatih bagi menggerakkan jentera penerangan, logistik, PACA dan sebagainya.

Memang tidak dapat dinafikan kemenangan sesebuah parti bergantung kepada jentera yang kuat di samping isu dan juga faktor calon. Macamana untuk kita menang jika cawangan atau cabang pun tak ada, jawatankuasa parti di peringkat Parlimen, Dun dan Peti Undi pun tiada malah lebih teruk lagi pejabat atau markaz di tiap-tiap peti undi pun tiada. Sehinggakan program ceramah pun tidak dapat dijalankan kerana tiada pejabat dan markaz.


Sumber: Timb. Pesuruhjaya 3

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).