Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, November 1, 2011

PAS Alu-alukan Umno ceramah di Bukit Baru

- Tanggal 1 Nov 2011, Selasa, Jam 8.00 mlm. PAS Melaka akan mengadakan Sambutan 60 Tahun Peringkat Negeri Melaka di Bukit Baru.
- Tetamu kami Tn.Hj Mohamad Sabu dan Datuk Seri Nizar Jamaludin.
- Sudah jadi Tradisi di Bukit Baru, kalau PAS buat ceramah , UMNO pun akan buat ceramah juga. Sebelah ceramah PAS.
- PAS telah maklumkan pada pihak berkuasa kesannya, tapi apa polis boleh buat kalau UMNO dah menggila.!
- Cuma saya dengar malam ni penceramah UMNO agak top juga, YB Zulkifli Nordin.
- Negara ini Demokrasi, memang sesiapa dialu alukan untuk buat ceramah.
- Walaupun cara UMNO itu satu provokasi tapi tetap saya alu alukan.
- Rakyat Melaka di Jemput hadir di kedua-dua ceramah.
- Datuk Ali boleh nilai malam ni, nak tanding Bukit Baru ke atau pindah Parlimen Tangga Batu ?

Sumber

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).