Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, November 4, 2011

Pekerja akan hukum BN pada PRU-13

Pekerja di seluruh negara mengadakan PIKET membantah tindakan Kerajaan BN yang mahu meminda Akta Pekerja 1955.

MTUC mengarahkan seluruh kesatuan sekerja mengadakan PIKET di seluruh negara hari ini. MTUC secara lantang membantah pindaan itu disifatkan menganiaya pekerja. Pakatan Rakyat juga menyokong tindakan MTUC membantah akta tersebut.


Isu utama mengenai pindaan akta itu ialah wujudnya kontraktor tenaga kerja dan ini membolehkan majikan 'mengupah' kontraktor itu memberikan tenaga kerja kepada majikan berkenaan.

MTUC mendakwa sistem itu membuatkan pekerja itu bekerja untuk kontraktor bukan majikan berkenaan menyebabkan majikan tidak mempunyai tanggungjawab secara terus menjaga kebajikan pekerja terutamanya melibatkan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Mengulas lanjut Mohd Khalid mendakwa, sistem ini menjurus kepada eksploitasi pekerja.

Sehubungan itu, beliau berharap Menteri Sumber Manusia menimbang bantahan mereka kerana pintu rundingan masih lagi terbuka.

"Apa juga pindaan undang-undang harus menjurus kepada kesejahteraan pekerja, bukan penindasan dalam era baru," kata Mohd Khalid Atan Presiden MTUC dalam satu kenyataan hari ini.


Tidak mustahil pekerja-pekerja Malaysia yang berjumlah jutaan orang akan menghukum kerajaan BN pada PRU 13 nanti jika kerajaan tetap berdegil mahu meneruskan pindaan ini.


Pekerja seharusnya menggunakan kuasa undi yang mereka ada bagi menghukum kerajaan yang bongkak dan angkuh. Hanya bahasa undi yang difahami oleh kerajaan angkuh dan bongkak seperti BN, bahasa lain mereka tidak faham dan buat-buat tidak faham.


Sumber

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).