Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, November 9, 2011

Ketua Menteri Melaka dari Tionghua?

Sehari dua ini sibuk musuh politik PR menuduh bahawa PR Melaka akan melantik Ketua Menteri Melaka di kalangan orang Tionghua. Sedangkan Majlis Pimpinan PR Melaka tidak pernah pun membuat keputusan untuk melantik siapa menjadi Ketua Menteri. Siapa akan menjadi Ketua Menteri hanya akan diputuskan selepas PR menang PRU 13 di Melaka jika rakyat memberikan mandat kepada PR.

Sudah menjadi amalan mana-mana parti pun di Malaysia, tidak menamakan sesiapa pun menjadi Ketua Menteri atau Menteri Besar sebelum keputusan pilihanraya umum diketahui. BN pun tidak akan berbuat demikian. Sebagai contoh BN Melaka pun tidak menamakan siapa calon Ketua Menteri mereka sekarang walaupun ada kemungkinan Datuk Seri Mohd Ali akan berundur atau beralih angin bertanding di kerusi Parlimen pada PRU 13 nanti.

Lihat sahaja bagaimana krisis kepimpinan di Terengganu dan Perlis sebaik sahaja PRU 12 selesai. BN tidak menamakan siapa Menteri Besar kedua-dua negeri itu sebelum PRU 12 diketahui keputusannya. Penyandang jawatan ketika itu Shahidan Kassim(Perlis) dan Idris Jusoh(Terengganu) perasan mereka akan dilantik semula sebagai Menteri Besar. Tetapi sebaliknya Pak Lah melantik Isa Sabu menjadi MB Perlis dan Ahmad Said menjadi MB Terengganu. Akhirnya muncullah maki hamun kepada Raja dan pimpinan Umno/BN kerana orang yang tidak dilantik tidak puas hati.

Jadi tidak timbul siapa Ketua Menteri Melaka jika PR menang kerana perkara itu akan hanya dibincangkan selepas keputusan PRU 13 diketahui. Yang pasti PR mempunyai ramai calon berkaliber untuk diketengahkan sebagai calon Ketua Menteri jika PR menang.

Kepada musuh-musuh PR yang cuba bermain perang saraf ingatlah bahawa rakyat sudah faham benar amalan perlantikan Ketua Menteri dan Menteri Besar.

PR sudah pasti akan bertanding satu lawan satu dengan BN. PAS akan bertanding 11-13 kerusi Dun, DAP 8-10 kerusi dan PKR 7- 9 kerusi.


Sumber

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?



Fakta Monorel Melaka



1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).