Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, November 25, 2011

Jangan ulangi kesilapan undi BN 50 tahun

Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin hari ini meminta rakyat Kedah tidak mengulangi kesilapan sekali lagi dengan memilih calon bukan BN pada pilihan raya umum akan datang sekiranya mahu melihat lebih banyak pembangunan berlaku di negeri ini.

Ketika menyampaikan ucapan ringkas selepas bersarapan pagi bersama orang ramai di Pekan Sungai Lalang Lama di Sungai Petani, beliau berharap rakyat dapat membuat pertimbangan sebaik-baiknya untuk memilih parti yang akan memerintah Kedah kelak.

"...yang penting kerajaan pusat akan terus bantu rakyat Kedah hidup lebih selesa namun rakyat mempunyai pilihan untuk memilih meminta bantuan daripada Perdana Menteri atau Menteri Besar," kata ayah kepada seorang penyanyi yang sedang meningkat naik ini.

Bagi blog ini pula, kami ingin menyeru kepada rakyat Kedah khasnya dan Malaysia umumnya supaya tidak mengulangi kesilapan mengundi calon Perikatan dan BN sejak lebih 50 tahun dahulu. Kesilapan mengundi caloh BN lah menyebabkan rakyat semakin terhimpit dengan beban kenaikan harga barang, pencabulan hak asasi manusia, rakyat dibelenggu dengan akta zalim ISA, OSA, AUKU dan sebagainya.

Kesilapan memilih BN selama ini menyaksikan kekayaan negara dimonopoli oleh kroni-kroni BN di mana para pemimpin dan kroni mereka kaya raya sementara rakyat ramai yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang.

Kebajikan rakyat juga tidak dijaga. Sepatutnya rakyat mendapat pendidikan percuma hingga ke Universiti sebaliknya rakyat terpaksa meminjam dengan PTPTN untuk belajar di Menara Gading. Selepas tamat pengajian rakyat terpaksa membayar balik pinjaman dengan bunga 4 % setahun yakni kerajaan berniaga dengan rakyat.  Kos perubatan juga terpaksa ditanggung oleh rakyat sedangkan sepatutnya ianya percuma. Harga barang semakin hari semakin meningkat membuatkan nafas rakyat semakin sesak.

Jadi jangan ulangi kesilapan mengundi calon BN lagi setelah lebih 50 tahun mereka mencengkam dan menzalimi kita semua. Jangan biarkan anak cucu dan cicit kita menangis di kemudian hari.


Sumber: TPJ 3

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).