Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, November 1, 2011

PAS Melaka alu-alukan ceramah Umno

Program makan malam ini dianjurkan oleh Badan Penggerak Demokarasi dan Mobilasi Negeri Melaka itu akan bermula pada jam 6.15 petang hingga 11.00 malam ini. Ianya diadakan di tanah lapang Jalan Bukit Baru-Duyong.

2 orang tetamu istimewa dijemput iaitu Timbalan Presiden PAS, Haji Mohammad Sabu dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin. Sementara Umno diberitakan akan menampilkan Ahli Parlimen Bebas dari Kulim Bandar Baru, Datuk Zulkifli Nordin dan Ketua Umno Bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail.Sementara itu Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri, Aizat Baharuddin kesal dengan tindakan Perkasa dan Umno yang menggantung banner provokatif sekitar tempat program sambutan 60 tahun PAS malam ini.


"Selain memberi ugutan, beberapa baner dan poster bermotifkan provokasi juga di lihat di gantung dan di tampal di sekitar tempat program. Baner dan poster provokatif itu di tulis dan di lukisan dengan beberapa perkataan yang mengecam Hj.Mohamad Sabu dan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat pusat lain."

"Ada baner yang di tulis dengan perkataan “DAP Peralat Mat Sabu Hapus Kuasa Politik Melayu” , “Komunis Peralat Mat Indera” dan beberapa poster dengan lukisan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat antaranya fitnah ‘skandal cinta KM Pulau Pinang, Lim Guan Eng". tambah Aizat.

Beliau berkata provokasi ini telah menjadi sebahagian corak politik Perkasa dan UMNO yang telah kehabisan modal untuk berhujah. Setelah gagal berhujah fakta, mereka menggunakan pula hujah ugut mengugut dan gangster bagi menyekat kemaraan Pakatan Rakyat.


Menurutnya, Dewan Pemuda PAS berharap pihak berkuasa dapat mengawal keselamatan malam ini agar kejadian tidak diingini tidak berlaku sebagaimana yang terjadi di Rembau baru-baru ini.

Aizat juga berharap para penyokong PAS dan PR bertenang dan dapat mengawal emosi supaya tidak terjerat dengan provokasi Perkasa dan Umno yang cuba memporak perandakan program PAS yang telah lama dirancang ini.

Sumber

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).