Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, November 11, 2011

Lapangan Terbang Melaka: Rakyat Melaka ditipu lagi

Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong menyatakan bahawa semua penumpang Fire Fly dari Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam yang menempah tiket sebelum ini menerima sms pembatalan penerbangan dari syarikat tersebut.


"Semua penumpang berasa hampa kerana mereka seolah-olah ditipu oleh Kerajaan Melaka dan Fire Fly kerana mereka dijanjikan bahawa syarikat itu akan beroperasi seperti yang dijadualkan, sebab itulah mereka menempah tiket"
"Sekali lagi rakyat ditipu oleh kerajaan negeri, mereka telah menerima sms dari syarikat penerbangan menyatakan bahawa penerbangan dibatalkan dan wang mereka akan dipulangkan" tambah Khoo pada ceramah anjuran PAS di Pejabat PAS Bukit Katil malam tadi.

Khoo juga menggesa kerajaan negeri membatalkan penubuhan Syarikat Melaka Air dengan menyewa Kapal Terbang untuk beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM).
"Untuk mengatasi masalah tiadanya syarikat penerbangan beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam, kerajaan negeri menubuhkan Melaka Air dengan menyewa kapalterbang, ini merupakan tindakan membazir dan bakal menghabiskan wang rakyat:".

"Sewa kapal terbang ini sudah mesti dibayar, bagaimana jika tiada penumpang menggunakan kapal terbang yang disewa ini, sudah tentu syarikat ini akan rugi dan wang rakyat akan dibazirkan, ini bukan sewa teksi, tetapi kapal terbang sudah tentu kosnya tinggi" tegas Khoo.

Menurutnya Ketua Menteri Melaka sering menuduh Kelantan mundur dan tiada pembangunan, tetapi di Lapangan Terbang Kelantan ada 17 kali penerbangan setiap hari tetapi LTAM hanya ada 3 kali penerbangan seminggu.
Khoo juga kesal kerana Ketua Menteri sudah berkali-kali menyatakan bahawa Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) akan beroperasi sesuai dengan tarafnya sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa tetapi sehingga sekarang semuanya tidak menjadi kenyataan.

"Rakyat sudah banyak kali ditipu dan wang rakyat dibazirkan untuk membesarkan LTAM tetapi ia tetap juga sunyi sepi tiada kapal terbang mendarat" tegas Khoo.Sumber

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).