Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, May 18, 2012

Arwah Tuan Hj Yusof Bin Enjah


Masjid Tanah - Naib Yang Di Pertua PAS Kawasan Masjid Tanah merangkap Penyelia Dun Kuala Linggi Ust Julasapiyah Bin Kassim telah menziarah dan memberi penghormatan terakhir kepada arwah Tuan Hj Yusof Bin Enjah di sini . 

Almarhum Tuan Hj Yusof Bin Enjah ini adalah pengasas Parti Islam SeMalaysia (PAS) Negeri Melaka dan Yang Di pertua PAS Kawasan Alor Gajah pertama sebelum kawasan di pecahkan kepada dua iaitu kawasan Alor Gajah dan kawasan Masjid Tanah. 

Almarhum terus komited menaburkan bakti dalam kerja-kerja parti demi melihat kemenangan islam di bumi Masjid Tanah. Kali terakhir saya bertemu dengan beliau ialah ketika program hi-tea bersama Menteri Besar Selangor yang di adakan di pejabat MTD Lendu di sini pada bulan 3 yang lalu.

Ketika itu beliau masih sihat dan bersemangat . Beliau merupakan seorang tokoh dan perjuang yang tulen dan permergian beliau ke pangkuan Ilahi ini akan di rasai oleh seluruh jemaah dan PAS di peringkat kawasan mahupun negeri dalam menuju kejayaan di dalam pilihan raya .

Semoga semangat  Almarhum  sentiasa ada bersama ahli dan PAS dalam memenangkan PAS dan Islam dalam pilihan raya. Majils Tindakan Dun Kuala Linggi dan PAS Kawasan Masjid Tanah merakamkan ucapan takziah dan semoga beliau di tempatkan di tempat orang orang yang soleh . Al Fatihah

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).