Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Sunday, May 6, 2012

Pendidik Agen Perubahan Masa Depan Negara


Semalam bertempat di Hotel Seri Malaysia, Ayer Keroh, Melaka telah diadakan Majlis Perasmian Pendidik bagi negeri Melaka yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Penaja Pendidik Negeri Melaka. Pendidik adalah ringkasan kepada Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) adalah untuk membela nasib guru-guru yang tertindas akibat campur tangan politik.

Pendidik yang ditubuhkan di negeri Melaka ini merupakan negeri yang kedua selepas negeri Terengganu. Tujuan utama pendidik ditubuhkan untuk membela guru yang dianiaya oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan politik sempit pihak UMNO yang tidak mahu warga pendidik menyertai parti politik bersama Pakatan Rakyat.

Kes guru teraniaya ini berlaku kepada bekas calon di DUN Tenang, Cikgu Normala Sudirman apabila suaminya telah ditukarkan sekolah yang lebih jauh dari sekolah asal gara-gara terlibat dalam membantu isterinya dalam pilihanraya kecil pada tahun lalu. Sikap tidak terbuka ini membuktikan bahawa UMNO terlalu takut dengan pendidik yang cerdik berbanding dengan yang jadi 'pak turut' kepada mereka.

Seramai 80 orang pendidik dari seluruh Melaka hadir dalam program perasmian semalam yang bermula jam 3.30 petang dan berakhir jam 6.00 petang sambil dihidangkan dengan sedikit jamuan ringan.

Pendidik negeri Melaka telah dirasmikan oleh Ustaz Abu Bakar Chik, Ahli Jawatan Kuasa Kerja PAS Pusat dan merangkap Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat yang turut dihadiri pimpinan PAS Melaka pada majlis perasmian tersebut. Bagi Pendidik Melaka, ia diwakili oleh Azrin Abd Majid selaku Pengerusi Pendidik Melaka.

Antara yang hadir adalah Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari; Timbalan Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustz Kamaruddin Sidek; Ketua Pemuda PAS Melaka, Yuhaizad Abdullah; Ketua Dewan Muslimat PAS Melaka, Kintan Man dan beberapa pimpinan PAS Negeri Melaka dan kawasan-kawasan.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).