Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Saturday, May 5, 2012

Melayu Tg. Kling Tolak UMNO


Pada Ahad lepas bertempat di Tanjung Kling dalam Parlimen Tangga Batu telah diadakan ceramah yang menampilkan Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka iaitu Ustz Musa Mohd, ADUN Ayer Keroh iaitu YB Khoo Poay Tiong, Timbalan Pesruhjaya 2 PAS Melaka iaitu Ustz Mohd Noor Omar, wakil dari AMK iaitu Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazri Yunus dan Ahli Parlimen Tumpat iaitu Kamaruddin Jaafar.

Sebelum ceramah diadakan, pihak dari parti lawan cuba mengadakan ceramah bersebelahan dengan ceramah yang dianjurkan oleh pihak Pakatan Rakyat namun penduduk kampung tidak memberi ruang dan membenarkan pihak UMNO mengadakan ceramah. Ceramah yang diadakan malam ini bebas dari gangguan UMNO.

Ini membuktikan bahawa melayu sekarang bukan lagi melayu yang diguna-guna oleh UMNO untuk kepentingan mereka. Satu tamparan hebat bagi UMNO Melaka bahawa rakyat sekarang mahukan perubahan dan bukannya kuasa yang mengabaikan orang melayu.

Seorang penduduk kampung memberitahu kepada Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS, Ustz Mohd Noor Omar bahawa mereka sekarang telah sedar dengan politik licik UMNO yang bukannya mahu membela melayu sebaliknya menggunakan nama melayu untuk terus berkuasa. 

Beliau menjelaskan bahawa perhimpunan BERSIH 3.0 itu satu tanda amaran kepada pemerintah sekarang bahawa hanya rakyat yang menentukan masa depan dan kuasa yang sebenar serta raja dalam negara adalah rakyat dan bukannya UMNO yang hanya menjadi alat pemimpin tertinggi mereka.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).