Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, May 22, 2012

Gambar: Fitnah dan Samseng UMNO

Budaya fitnah dan samseng UMNO memang tidak dapat dipisahkan. Kerana terdesak dengan apa yang mereka lakukan di Merlimau tempoh hari, mereka telah menuduh PAS sebagai menjalankan agenda Yahudi. Bagi menutup kelemahan mereka ini, maka fitnah baru mereka ciptakan. Buat samseng pada mula dan mahu tutup apa yang berlaku maka fitnah pula dibuatnya.

Pihak PAS dan Pakatan Rakyat mendesak pihak berkuasa supaya mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan samseng ini dan tidak teragak-agak untuk membuat tangkapan kerana ia melibatkan keselamatan negara. Pada masa yang sama pihak berkuasa perlu memulihkan imej mereka sebagai pihak yang bertanggungjawab dalam melindungi keselamatn orang awam.

Jika budaya samseng ini berterusan, maka terbukti bahawa UMNO lemah dalam mendidik dan mengawal ahlinya. Parti yang kuat bukanlah dengan menunjukkan samseng kepada pihal lawan sebaliknya menunjukkan kredibiliti. Jika kredibiliti yang gagal ditonjolkan maka itulah puncanya berlaku budaya samseng. Golongan yang bertindak samseng ini sebenarnya orang yang tidak berilmu dan boleh dianggap 'bodoh' dalam tindak-tanduk serta tidak boleh berfikiran waras.

Samseng ini hanya ada pada pihak lawan yang dengki dan tidak senang duduk melihat lawannya yang semakin hari diterima rakyat. Akibat daripada tindakan samseng ini, makin hari makin ramai yang tinggalkan UMNO dan UMNO ibarat terkial-kial mencari rentak bahawa mereka pembela bangsa tetapi perangai seperti komunis yang ganas.

Perbuatan yang tidak masuk akal ini hanya dilakukan oleh orang yang jahil ilmu dan perkataan yang sesuai ialah mereka yang dikategorikan mendapat 'subsidi' dari UMNO maka apabila disuap barulah mereka lakukan keganasan. Hidup dalam UMNO umpama 'Tiada UMNO, Tiada Melayu' tetapi yang merosakan UMNO jugalah dari pemimpin mereka yang berbangsa Melayu.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).