Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, May 11, 2012

Ziarah Penyelia Parlimen Masjid Tanah di MTD Kuala Linggi


Kuala Sg Baru - Penyelia Parlimen PAS Masjid Tanah Tuan Hj Mohammad Bin Burok telah mengadakan program ziarah di dun Kuala Linggi. 

Beliau telah di iringi oleh Timbalan Yang Di Pertua PAS Kawasan Masjid Tanah Ust Imran Bin Abd Rahman ,Setiausaha Perhubungan PAS Melaka Saudara Asri Bin Shaik Abd Aziz , dan Ajk Majlis Tindakan Dun kuala Linggi.

Dalam ziarah ini ,dapat di lihat bagaimana pihak kerajaan telah mengabaikan rakyat yang memerlukan dan dasar pilih kasih mereka terhadap rakyat . Sebanyak 5 rumah telah di ziarah dan sedikit sumbangan berbentuk barangan keperluan dapur telah di sumbangkan kepada mereka. 

Penyelia Parlimen Juga telah menziarah mangsa serangan monyet yang berlaku di Kampung Lapan yang telah di papar di muka akhbar. Penyelia Parlimen menyeru pihak PBT, RELA, PERHILITAN dan pihak yang bertangungjawab dapat membendung permasalahan ini yang telah berlarutan dan membahayakan nyawa penduduk di situ. 

Program ini adalah program rutin MTD dan akan di teruskan demi masa depan rakyat.

Lagi gambar di sini

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).