Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Thursday, May 3, 2012

Gelanggang Badminton Atas Kubur?


Benarkah apa yang diperkatakan oleh penduduk kampung di DUN Asahan bahawa ada sebuah gelanggang badminton yang dikatakan di bawah gelanggang itu adalah kubur-kubur orang Islam? Tambahan pula di kawasan bersebelahan gelanggang itu adalah tanah perkuburan Islam.

Tinjauan Pesurujaya PAS Melaka, Adly Zahari bersama penduduk kampung menambahkan lagi kesahihan tersebut. Gelanggang badminton itu sudah lama siap bagi golongan muda beriadah namun sepi tanpa ada sebarang aktiviti yang sepatutnya.


Walaupun disediakan bangku, namun ia tetap tidak dikunjungi oleh golongan muda atau penduduk kampung setempat untuk bermain di tempat tersebut kerana mereka menyedari bahawa di bawah gelanggang tersebut adalah tapak perkuburan.

Gelanggang tersebut masih dalam keadaan elok dan tidak ada kesan rosak yang teruk dan ada sedikit retak.  Adakah dengan menempatkan gelanggang badminton ini sebagai medium sukan riadah di tanah perkuburan akan menarik minat anak-anak muda untuk beriadah?

Seorang anak muda menceritakan beliau dan rakannya meremang bulu roma untuk bermain di situ terutamanya apabila hari hampir senja memandangkan berdekatan dengan tanah perkuburan. Sebelum ini beliau teruja untuk bermain kerana mempunyai gelanggang badminton sebaliknya terpaksa melupakan hasrat demikian.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).