Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, May 4, 2012

Pasir didahulukan, Bahaya Penduduk diutamakan?


Adakah kerana pasir, pihak yang tidak bertanggungjawab sanggup menjadikan pasir sebagai bahan uji kaji kepada penduduk setempat? Pihak yang tidak bertanggungjawab ini tidak pernah sama sekali memikirkan bahayanya kerja-kerja mengorek pasir di DUN Asahan.

Tinjauan Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari dengan beberapa penduduk kampung melihat sendiri bagaimana kerja-kerja mengorek pasir ini boleh mengundang bahaya kepada penduduk yang tinggal berdekatan dengan lombong tempat pasir dikorek.

Terdapat sekurang-kurangnya enam atau lapan 'lubang besar' yang boleh diibaratkan sebagai bencana kepada penduduk sekiranya lubang-lubang itu pecah dan bercantum boleh mengakibatkan banjir besar yang begitu dahsyat serta boleh mengancam nyawa penduduk.

Gambar di atas menunjukkan keadaan sebenar yang dikatakan lubang besar semata-mata untuk mengorek pasir dan pada masa yang sama turut mengundang bahaya kepada penduduk. Kedalaman lubang itu tidak dapat dijangkakan kerana terlalu dalam.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).