Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, June 17, 2008

BN MELAKA SEMAKIN GOYAH

Ayer Keroh : Barisan Nasional Negeri Melaka yang dikatakan kuat dan gagah kini semakin goyah berikutan masalah dalaman pasti komponennya iaitu Gerakan.

Parti Gerakan Rakyat Melaka (PGRM) menerima tamparan hebat berikutan tindakan 1,342 ahlinya mengumumkan keluar parti dan seterusnya membubarkan 12 cawangan masing-masing kerana memprotes kepimpinan atasan Negeri.

Malah, pembubaran itu juga menyebabkan dua bahagian PGRM iaitu Bukit Katil dan Tangga Batu turut dibubarkan tetapi mereka belum memutuskan untuk menyertai mana-mana parti sama ada dari BN atau Pakatan Rakyat.

Krisis kepimpinan ini menyebabkan Gerakan negeri terbahagi kepada tiga puak iaitu puak Pemangku Pengerusi Gerakan negeri, Ng Lip Yong, puak bekas Pengerusi Gerakan Melaka, Yong Lang Low yang juga merupakan Pengerusi Cawangan Pengkalan Rama dan puak yang berkecuali iaitu bekas Naib Pengerusi Melaka merangkap Pengerusi Cawangan Pengkalan Batu, Mohd Abass Abdullah.

Yong juga mengakui bahawa sejak kepimpinan negeri diambil-alih oleh Ng, masalah menjadi semakin rumit dan mewujudkan jurang yang lebar lalu menyebabkan parti berpecah kepada beberapa puak.

Menurut bekas Pengerusi Cawangan Malim Jaya, Wan Cho Yow, suasana kacau-bilau yang berlaku adalah merupakan agenda Gerakan Pusat bagi menguasai Gerakan Negeri dengan mengenepikan mereka yang tidak sehaluan pendapat dengan pimpinan pusat.

Wan seterusnya menambah, Gerakan sudah tidak relevan lagi dan mengingatkan kepada mereka yang ingin menyertai parti tersebut supaya berfikir dua kali sebelum membuat keputusan dan slogan parti 'Satu Hati' bertukar menjadi 'Sakit Hati' disebabkan tindakan sesetengah pemimpin.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).