Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, June 17, 2008

DEWAN MUSLIMAT NEGERI SOKONG PENUBUHAN PETRONAS WATCH

Bukit Katil : Dewan Muslimat PAS Negeri menyokong penuh hasrat Institut Kajian Dasar (IKD), untuk menubuhkan satu badan yang memantau pengurusan syarikat petroleum negara, Petronas.

Setiausaha Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Hajah Kintan Man berkata Petronas sebagai sebuah syarikat milik kerajaan sepatutnya sentiasa telus dalam apa juga urusannya terutama dasar perniagaan dan urusan kewangan.

“Petronas mesti bertanggungjawab kepada parlimen dan laporan audit tahunan sepatutnya dibentangkan kepada rakyat. Rakyat berhak untuk mengetahui berapa kos operasi, berapa keuntungan bersih tahunan dan lain-lain.”.

“Selain itu Petronas juga mesti membentangkan kepada rakyat perancangan jangka pendek dan jangka panjang supaya hala tuju Petronas diketahui dan dipantau oleh rakyat” tegas beliau yang juga merupakan Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat.

Menurut Kintan, rakyat sebenarnya dukacita kerana, akaun Petronas tidak diaudit oleh Ketua Audit Negara. Ini menyebabkan rakyat berasa sangsi dengan kesahihan laporan audit dan angka sebenar keuntungan Petronas.

Selain itu, katanya, rakyat akan tetap tidak berpuashati selagi Petronas tidak benar-benar telus dalam urusan perniagaannya. Sebab itulah ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat sering membangkitkan isu ini, tetapi sehingga sekarang jawapan yang diberi oleh menteri yang bertanggungjawab masih tidak memuaskan hati semua pihak.

Kintan berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Sinar Harian semalam yang memuatkan cadangan Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar (IKD), Khalid Jaafar untuk menubuhkan satu badan yang memantau pengurusan syarikat petroleum negara, Petronas.


Dalam cadangannya, Khalid yang juga Ketua Perhubungan Parti KeADILan Rakyat Negeri Melaka, berkata bahawa IKD akan menubuhkan satu pasukan yang dinamakan ‘Petronas Watch’ untuk meneliti ketidaktelusan dan kekaburan seluruh rakyat selama ini dan ia akan memberikan maklumat kepada rakyat tentang perjalanan Petronas.

Isu urusan pentadbiran Petronas dan laporan kewangannya timbul selepas berlaku kenaikan harga minyak yang melampau yang begitu menekan kesejahteraan hidup rakyat.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).