Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, June 18, 2008

PEMIMPIN BN MELAKA DI SAMAN RM10 JUTA DAN RM5JUTA

Hujung Julai ini satu perbicaraan melibatkan seorang pemimpin Umno Melaka akan didengar di Mahkamah Tinggi Melaka. Ianya melibatkan kes saman fitnah seorang bekas pegawai tinggi anak syarikat kerajaan negeri Melaka yang dipecat dari jawatannya.

Beliau yang masih dirahsiakan namanya mendakwa bahawa difitnah kerana gagal memberikan perkhidmatan terbaik kepada Exco dan isteri pemimpin negeri semasa masih memegang jawatan tersebut.

Beliau juga didakwa terlibat dengan rasuah. Namun semua tuduhan tersebut dinafikan oleh beliau.

Wakil Blog ini dan SKUAD SIASAT Pemuda Bukit Katil telah menemui beliau dan mendapatkan cerita terperinci. Insya Allah semuanya akan dilaporkan didalam media massa hujung minggu ini.

Kes ini adalah 1 dari 3 kes yang melibat pembesar negeri Melaka. Dua orang daripada mereka dituntut membayar gantirugi sebanyak RM10 juta dan seorang lagi sebanyak RM5juta.

Selain itu mangsa yang pegawai tinggi yang diberhentikan ini juga akan mengemukakan tuntutan di mahkamah buruh supaya jawatannya dikembalikan. Perbicaraannya akan di jalankan di mahkamah buruh Melaka pada 28 dan 29 Julai ini.

Siapa pembesar itu, Insya Allah Sabtu ini semuanya akan terjawab, apabila beritanya akan dimuatkan didalam salah satu akhbar politik tersohor............TUNGGU

1 comments:

barulah hebat blog ini, berita yang penduduk melaka tatahu pun boleh dapat tahu,nak tanya sikit siapa pemimpin umno melaka tu?nak tunggu hari sabtu lambat sangat,zaman IT ini semua nak cepat takan nak tunnggguuu sampai minyak turun harga rm1.92 seliter.

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).