Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, June 18, 2008

SYABAS AKHBAR SINAR HARIAN : TERUSKAN KEBEBASAN MEDIA

Ketua Penerangan PAS Melaka, Sofi Wahab mengucapkan tahniah dan syabas kepada akhbar Sinar Harian kerana menyiarkan laporan dan kegiatan PAS Melaka di akhbar mereka.

Menurutnya, sejak ianya dilancarkan 2 Jun lepas, Sinar Harian telah beberapa kali menyiarkan program, aktiviti dan kenyataan-kenyataan pemimpin Pakatan Rakyat Negeri ini.

Antara yang dimuatkan oleh laporan berkenaan Muktamar Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, kenyataan Timbalan Speaker DUN Kelantan, YB Mohd Zaki Ibrahim ketika ceramah di Jasin, gambar Sukan PASTI Negeri serta kenyataan akhbar Setiausaha DMP Negeri, Hajah Kintan Man dan beliau sendiri dalam Sinar Harian hari ini.

Beliau mengharapkan Sinar Harian terus mengamalkan kebebasan media dalam akhbarnya.

Ditanya tentang kenyataan Pengerusi Perhubungan PPP Melaka yang menyatakan Melaka Bertuah tidak melantik Pakatan Rakyat sebagai Kerajaan Negeri Melaka, Sofi berkata, pemimpin BN memang tidak berjiwa besar, mereka sentiasa menafikan apa juga kebaikan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat walaupun ianya jelas menguntungkan rakyat.

"BN gagal menjaga kebajikan rakyat dinegeri-negeri yang diperintah olehnya, tapi mereka tidak mahu mengakui kebaikan program kebajikan kita dinegeri yang kita perintah" ujar Sofi.

Pengerusi PPP Melaka itu membuat kenyataan balas tentang laporan Sinar Harian yang memuatkan kenyataan YB Zaki bahawa rakyat kelima-lima negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat terjaga kebajikan mereka.

1 comments:

bak kata papatah, orang memberi kita merasa orang berbudi kita berbahasa,oleh itu jangan lupa beli suratkabar cakna dan beri kepada member pas secara percuma dan letakan disemua markas pas dan warung kedai kopi dnegeri melaka,baru orang kampong tahu dan suara cakna pun lain kali boleh siarkan artikel pas.
betultak pak sheikh sofi.

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).