Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, June 27, 2008

RAKYAT MELAKA TERUS DEMO BANTAH MINYAK NAIK

Rakyat negeri Melaka terus menerus mengadakan demonstrasi menentang kenaikan harga minyak. Setakat ini 4 siri demonstrasi telah dianjurkan oleh parti-parti Pakatan Rakyat. Antara demonstrasi yang telah dijalankan ialah di Pekan Masjid Tanah, Pekan Jasin, Stesyen Bas Melaka Sentral dan di Air Terjun Bukit Sebukor, Bukit Baru.

Semua demonstrasi tersebut telah mendapat sambutan yang baik samada dari segi kehadiran dan juga sokongan dari pemandu kereta dan penunggang motorsikal yang melalui jalan di kawasan demonstrasi.

Sabtu lepas, Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil dengan diketuai oleh Bendaharinya, Jauhar Md Dawi telah menganjurkan demonstrasi tersebut di kawasan Air Terjun Bukit Sebukor, Bukit Baru.

Demonstrasi yang bermula pada jam 3.00 petang itu telah diganggu oleh Polis. Pihak penganjur hanya dibenarkan mengadakan demonstrasi selama 20 minit sahaja. Manakala pembesar suara 'hailer' tidak dibenar untuk digunakan. Pada demonstrasi itu beberapa orang pimpinan PAS negeri dan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Kamaruddin Sidek telah menyampaikan ucapan membakar semangat peserta demonstrasi.

Para peserta melaungkan slogan turun Pak Lah, turun minyak, hidup rakyat dan BN zalim bagi menaikkan semangat masing-masing. Jauhar, selaku peneraju demonstrasi tersebut, melahirkan rasa syukur kerana ianya berjalan dengan lancar walaupun diganggu oleh pasukan keselamatan. Beliau juga menegaskan bahawa Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil komited untuk meneruskan siri demonstrasi tersebut bagi menyedarkan kerajaan bahawa tindakan mereka menaikkan minyak adalah tindakan zalim yang dibantah oeh majoriti rakyat.

Turut serta dalam demonstrasi tersebut ialah Ahli Parlimen Kota Melaka, YB Sim Tong Him, ADUN Kesidang yang juga Pengerusi DAP Melaka, YB Goh Leong San, ADUN Bachang, YB Lim Jak Wong, ADUN Bandar Hilir, YB Tey Kok Kiew dan Blogger Damian 'Baba' Yeo, Mutaligat dan Sebol.

Demonstrasi rakyat Melaka ini akan diteruskan lagi minggu ini iaitu pada hari Sabtu 28 Jun bermula jam 3.00 petang di Pintu Masuk Dataran Pahlawan di mana ianya dianjurkan oleh parti-parti Pakatan Rakyat dengan kerjasama PROTES.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).