Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, June 30, 2008

ISU ANWAR : PAS MELAKA HARAP POLIS BERTINDAK DENGAN TELUS DAN PROFESSIONAL

Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka mengharapkan Polis menyiasat dengan telus dan adil terhadap laporan Polis yang dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim meliwat beliau.

PAS Melaka mengharapkan kes ini bebas dari sebarang pengaruh politik dan unsur luar yang menyebabkan ianya tidak dapat disiasat dengan telus dan lancar. PAS Melaka mahu mana-mana pihak yang bersalah di dakwa dengan seadil-adilnya. Jika sekiranya pendakwa di dapati membuat dakwaan palsu PAS Melaka mengharapkan pendakwa itu disiasat dengan terperinci sebab mengapa beliau membuat dakwaan dan siapa dibelakangnya sehingga beliau berani membuat laporan seumpama itu.

PAS Melaka juga mengharapkan semua ahli bertenang dan sentiasa mematuhi undang-undang dalam apa juga keadaan. Ahli-ahli diminta supaya tidak membuat sebarang provokasi dan kekacauan kerana jika ini berlaku kita bimbang pihak-pihak tertentu akan mengambil kesempatan untuk memburukan nama PAS dan Pakatan Rakyat.

Saiful Bukhari Azlan, 23 telah membuat laporan polis di Balai Polis Travers yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar pada 26 Jun lalu di sebuah tempat di ibu negara.

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).