Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, March 21, 2012

Menara Telekomunikasi Dalam Laman MasjidSetakat ini terdapat kira-kira sembilan menara sudah dibina membabitkan kawasan surau dan masjid antaranya, Masjid Ubudiah, Ayer Keroh, Masjid Tun Khalil, Tangga Batu dan Surau Taman Peringgit Jaya.

Selain itu, katanya menara seumpama itu turut dibina di Surau Semabok Jaya, Semabok, Surau Taman Datuk Tamby Chik Karim, Batu Berendam, Surau Taman Ara Ehsan, Batu Berendam, Surau Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, Surau Taman Tun Raha, Bukit Katil dan Surau Taman Jati, Batu Berendam.

Projek itu sudah disahkan Datuk Seri Mohd Ali Rustam ketika sidang DUN tempoh hari di mana ketua menteri menjelaskan kos pembinaannya berjumlah RM300,000 yang ditanggung oleh kontraktor.

Penempatan menara di kawasan terbabit dengan cara sewa sebanyak RM750 sebulan yang akan dibayar kepada Majlis Agama Islam Melaka (Maim) dan jumlah yang sama juga akan dibayar kepada pihak jawatankuasa masjid dan surau terbabit.


Garis panduan pembinaan menara yang dikeluarkan oleh SKMM, meliputi menara yang dibina tidak melebihi 45 meter haruslah dalam jarak minimum 30 meter dari kawasan kediaman. Menerusi tinjauan, menara yang dibina di Taman Jati mencapai ketinggian, kira-kira 70 meter manakala jaraknya pula tidak sampai 30 meter dari kediaman.

Ketika ditemui petang tadi, Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari berkata bahawa pembinaan menara seperti ini tidak selamat ekoran kesan radiasi kepada penduduk sekitarnya.


"Sepatutnya, lagi lama duduk di surau lagi selamat dan tenang tetapi kini jadi tidak selamat. Kerajaan negeri harus merujuk balik garis panduan dan kepentingan rakyat, jadi inilah yang kita buat bantahan.

"Kalau kita tengok selalunya menara telekomunikasi di atas bukit, jauh daripada orang ramai, bukannya seperti mana yang dibina di sini.


"Namun, itu tidak boleh dijadikan alasan kerana tujuan utama adalah untuk meraih keuntungan oleh pihak-pihak tertentu.

"Mustahil sebuah syarikat swasta hendak melabur sehingga RM300,000 untuk membina sebuah menara semata-mata untuk tujuan azan sekiranya tidak ada maksud tersembunyi iaitu bermotifkan keuntungan seperti yang dijelaskan.

"Saya difahamkan mereka merancang untuk membina sebanyak 40 buah menara seumpama itu di negeri ini. - Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka.


0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).