Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, March 30, 2012

KEMAS Terlibat Pertukaran Alamat?


Adakah Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) terlibat dalam proses pertukaran alamat seperti yang berlaku di DUN Ayer Molek? Seorang penduduk, Zawawi Abdul dari Ayer Molek mengadu kepada pihak kami bahawa tempat beliau mengundi telah ditukar tanpa pengetahuan beliau sendiri.

Kejadian ini berlaku setelah beliau meminta anaknya menyemak status tempat mengundi dan mendapati tempat beliau mengundi sebelum ini telah ditukar ke kawasan lain. Beliau juga telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Melaka di Ayer Keroh dan pihak SPR memberitahu bahawa beliau telah menukarkan alamatnya.


Beliau terkejut kerana sebelum ini tidak pernah menukarkan alamat dan borang itu juga bukan beliau yang mengisinya dan tandatangan itu juga palsu. Adakah pihak yang terlibat mendedahkan butiran peribadi ini ada kaiatan dengan Jabatan Pendaftaran Negara?

Bagaimana maklumat seperti ini dimanipulasi oleh pihak SPR sedangkan beliau tidak pernah berbuat untuk pertukaran alamat? Adakah pihak KEMAS dengan kerjasama JPN dan SPR telah bersatu untuk memindahkan pengundi yang menyokong Pakatan Rakyat ke kawasan lain?

Apakah fungsi SPR sebenarnya? Menjadi alamat kepada UMNO atau bebas sebagai sebuah badan yang tidak terlibat dengan mana-mana parti politik?0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).