Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Friday, March 23, 2012

Bekas JKKK Lumpuh 8 Tahun Tiada Bantuan UMNOIsnin lepas satu ziarah singkat bersama bekas calon Dun Asahan, Tuan Haji Amdan Sudin bersama Timbalan Peneragan Pas Melaka, Yusof Wahab telah melawat bekas pengerusi JKKK berdekatan Bukit Senggeh.

Bekas pengerusi JKKK tersebut, Abdul Ghani bin Bachik, 84, terlantar sakit lumpuh di rumahnya sejak 8 tahun lalu.

Beliau telah berkhidmat sebagai Pengerusi JKKK kampungnya selama 38 tahun, bermula tahun 1960-1998, satu masa yang agak lama.


Bila ditanya adakah adakah orang UMNO yang lain yang datang melawat sejak beliau sakit, beliau dengan berbaik sangka menjawab mungkin orang UMNO yang lain tidak tahu. Lagipun menurut beliau, beliau tidak menceritakan penyakit beliau kepada orang-orang UMNO yang lain.

Menurut Tuan Haji Amdan Sudin, pihaknya akan mengantar pasukan medik bagi memeriksa dan merawat bekas pengerusi JKKK itu.

Beliau juga dahulunya pernah menjadi penaja UMNO Bukit Senggeh Barat dan pernah menjadi pengerusinya.

Sumber: Blog Yusof Wahab

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).