Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Tuesday, March 13, 2012

Penyelia Parlimen Masjid Tanah Bersama Rakyat

Kuala Linggi : Penyelia Parlimen Masjid Tanah Datuk Haji Mohammad Bin Burok telah mengadakan lawatan kerja ke Dun Kuala Linggi untuk mendekati rakyat dengan menziarahi rakyat dan menyantuni rakyat kebanyakan di Dun Kuala Linggi .

Turut serta bersama beliau ialah Penyelia Dun Kuala Linggi Ust Julasapiyah Bin Kassim, Penyelia Dun Lendu En Asri shaik Abdul Aziz dan ahli Jawatan Kuasa MTD Kuala Linggi. Beliau telah menziarahi Tuan Haji Rahmat di Kampung Kuala Linggi dan menyampaikan sedikit sumbangan tanda hati dari PAS.

Menziarahi Tuan Haji Rahmat Bin Ali di UPU Tanjung Dahan

Menziarahi En Ayob Bin Bachik Bekas Ketua Cawangan UMNO Kampung Kuala Linggi 

Tuan Haji Rahmat adalah seorang guru fardhu Ain dan tokoh agama di Dun Kuala Linggi ini. Seterusnya Datuk Hj Mohammad Bin Burok telah menziarahi bekas ketua cawangan UMNO Kampung Kuala Linggi En Ayob Bin Bachik yang sedang uzur dan ketika berita ini di tulis beliau telah kembali ke rahmatullah sehari selepas program ziarah ini berlaku.

Di sini Datuk Haji Mohammad Bin Burok bersama sama dengan Ust Julasapiyah Bin Kassim telah menyampaikan sedekah sumbangan berbentuk barang makanan demi meringankan beban yang di tangung keluarga. 

Tanda kasih dan sayang seorang pemimpin kepada rakyat 

Seterusnya program ziarah ini telah berkunjung ke rumah En Abu Bin Endin dan seterusnya menziarahi Saudara Basiron di Kampung baru. Dalam komentar Penyelia Dun Kuala linggi Ust Julasapiyah Bin Kassim selaku tuan rumah pada program ini beliau telah berkata bahawa program ini harus dan akan di teruskan setiap minggu demi kita merakyatkan pemimpin dan memperkenalkan Penyelia Parlimen Masjid Tanah Datuk Hj Mohammad Bin Burok ke mata rakyat.

Kita juga akan membela nasib rakyat kebanyakkan yang tidak di bela pihak kerajaan yang sanggup menganak tirikan rakyat Melaka dari segi kebajikan dan lain lain lagi. kita juga dalam ziarah ini akan menyampaikan sedikit sumbangan kepada rakyat selaras dengan konsep yang di perjuangkan PAS iaitu konsep menuju "Negara Berkebajikan".

Dalam ulasan Datuk Hj Mohammad Bin Burok Penyelia Parlimen Masjid Tanah beliau telah menyatakan bahawa beliau komited dalam membela nasib rakyat dan sedia menghadapi onak dan duri demi rakyat dan akan sentiasa di sisi rakyat senang atau susah . Diharap program ini akan memacu PAS di mata rakyat Parlimen Masjid Tanah . Dan kita sedekahkan Al Fatihah buat arwah Ayob Bin Bachik ... Al Fatihah

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).