Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Monday, March 26, 2012

Rakyat Mahukan Perubahan Tolak UMNO


Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu berkata rakyat Malaysia mesti menukar kerajaan pada Pilihanraya Umum ke 13 sebelum negara ini bangkrap.

"Rakyat Malaysia mesti tukar kerajaan pada Pilihanraya umum ke 13, kerana jika tidak ditukar negara kita akan bangkrap.

"Jangan Malaysia dah bangkrap baru rakyat hendak bagi Pakatan Rakyat memerintah, sudah terlambat" ujar Mohamad.

Beliau berkata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Idris Jala menjangkakan Malaysia akan bangkrap pada tahun 2019 iaitu pada 2012.

"Bukan PAS, DAP atau Adil yang dakwa Malaysia akan bangkrap tapi menteri kabinet sendiri, iaitu Idris Jala yang dilantil oleh Najib.

"Malah Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) juga menyatakan bahawa Malaysia akan bangkrap pada 2015 tiga tahun lagi" tambah Mohamad.

Menurutnya rakyat mesti pantas bertindak menukar kerajaan pada Pilihanraya Umum ke 13 nanti sebelum negara bangkrap macam Greece.

"Macamana tak bangkrap rasuah berleluasa, duit negara di bawa secara haram keluar negeri berjumlah RM1.077 trilion, RM28 bilion tiris menurut Ketua Audit Negara, macam mana negara tak bankrap" kata Mohamad.

Beliau berkata demikian pada ceramah anjuran PAS Kawasan Masjid Tanah di Kampung Lendu malam tadi yang turut dihadiri kira-kira 1000 orang dari penduduk setempat.


Antara pimpinan yang hadir pada majlis pelancaran adalah dari Parti Keadilan Rakyat yang diwakili oleh Law Bing Haw, DAP diwakili oleh ADUN Kesidang Goh Leong San manakala PAS diketua oleh Pesuruhjaya PAS, Adly Zahari, Timbalannya Sofi Wahab, Yuhaizad Abdullah selaku Ketua Pemuda PAS Melaka, Penyelia DUN Lendu, Asri Shaikh Abdul Aziz, Penyelia DUN Kuala Linggi, Ustz Julasapiyah, Penyelia DUN Tanjung Bidara, Ustz Imran dan ramai lagi. Selain itu, bekas pengarah hospital Melaka yang masih bertugas sebagai kontrak di hospital Melaka turut hadir memberi sokongan, Dr Khalid.

Pada malam itu juga dilancarkan baju "Rakyat dihati Kami" serta logo baru bagi PAS Melaka. 

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).