Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, March 7, 2012

Tanah Tidak Dibayar PampasanTanah sememangnya menjadi isu besar di Melaka terutamanya berkaitan tanah milik orang Melayu. Dilema orang Melayu adalah tanah milik mereka diambil dengan harga murah bagi setiap kaki tetapi jual oleh kerajaan dengan harga yang paling tinggi. Itulah realiti yang berlaku di Melaka sebuah negeri maju 2010.

Harga tanah yang begitu tinggi nilainya hanya dibayar setengah harga atau tidak dibayar langsung. Ada kes fail atau dalam dokumen berkaitan tanah boleh hilang dalam simpanan mahkamah. Itu agak pelik dan kenapa dalam simpanan boleh hilang? Adakah peranan orang dalam memainkan peranan penting dalam menghapuskan bahan bukti?

Bukan itu sahaja, peguam juga disogok dengan nilai RM1juta semat-mata tidak mahu kes itu menang. Akhirnya pemilik tanah tewas dalam perbicaraan akibat rasuah yang diterima oleh pihak peguam. Begitu parah dan tenat negara Malaysia ini sekiranya lanun memerintah negara.

Tanah sekarang sudah menjadi milik perumahan Vista Kirana yang telah siap fasa satu. Inilah gambaran tanah asal dari ladang getah dan sekarang telah menjadi perumahan yang diduduki oleh sesiapa sahaja termasuk rakyat dari Singapura.Sumber: Yusof Wahab

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).